donderdag 10 september 2009

In een blauwe streep....

Kanoën in de Weerribben
Gisteren hebben we geweldig geluk gehad met het weer. Hoe zou het vandaag gaan? Omdat ons eindpunt op dezelfde plek ligt al ons vertrekpunt van vandaag hebben we in twee tenten de nacht doorgebracht. De regen kwam met bakken naar beneden. Als we aan het water staan te wachten op de beheerder vliegt er, in één blauwe streep, een ijsvogel langs. Als we even later de kano's hebben worden ze te water gelaten en steken we van wal.


Het is eerst wel even wennen. Het lijkt een niet bepaald stabiele onderneming. We hebben al gauw de slag te pakken en peddelen naar de Weerribben. Langs de molens en voorbij het huisje gaan we de smalle sloten in die in het natuurgebied liggen.


We varen tussen moerasbossen door, langs hooilanden en rietlanden. Geregeld passeren we parkeerplaatsen. Na een uurtje peddelen stoppen we om even de benen te strekken en een broodje te eten. We zijn goed en welk aan land en krijgen dan al gauw bezoek van wat bedelaars. Dat ze wel gewend zijn aan de mensen blijkt wel dat ze uit de hand eten.


Nadat we de kaarten nog eens bekeken hebben varen we weer verder. We gaan richting het bezoekerscentrum. Als we daar zijn kunnen we voor het gebouw de kano's vastleggen. Binnen treffen we in een vitrine een opgezette ijsvogel en een geprepareerde ringslang, jawel de slang van gisteren! We volgen de gangetjes tussen de schermen van wilgentenen en lichten we ons zelf voor over de Weerribben. In het bezoekerscentrum staat o.a. een ingericht vervenershuisje. Na een kopje koffie gaan we verder. Als we op een gegeven moment voor de wind waren zetten we er een "zeiltje" bij.


Voor de regen hebben we ze niet nodig. Naast de gele plomp en de waterlelie komen we regelmatig wortelstokken tegen. Het bewijs dat er muskusratten leven, het dier leeft voornamelijk van planten.


Al peddelend varen we Kalenberg binnen. Na een korte pauze onder een prive afdak (werd ons vriendelijk verteld) zijn we binnendoor richting de camping gevaren. We moeten nog een eindje over het hoofdwater en dan zijn we weer bij ons startpunt, camping De Turftente. Achter ons een prachtige route door een uniek stukje Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten